Skip to content
Bukvar pravne pismenosti

pravna pismenost za nepravnike

Bukvar pravne pismenosti

Nauči kako da rešiš apsolutno svaki birokratski problem koristeći Bukvar pravne pismenosti. 

Vodi se tehnikama i metodologijom iz knjige i rešićeš bilo koje pravno, proceduralno ili administrativno pitanje ili ćeš makar znati tačno kome je potrebno obratiti se da bi se tvoje pitanje rešilo!

REŠI SVAKI BIROKRATSKI PROBLEM

Svoj Bukvar možeš dobiti

po sledećim uslovima

1000rsd
  • U cenu nije uračunata cena poštarine
  • Poštarinu plaća sam kupac
  • Plaćanje se vriši pouzećem

Šta dobijaš za svoj novac?

sinopsis Bukvara

Pravna pismenost se prvi put, na teritoriji Srbije, pojavljuje kao koncept svojevrsne samopomoći za nepravnike, kroz ovu knjigu. Glavni segment knjige jesu tehnike pravne pismenosti koje predstavljaju jedinstvenu metodologiju za pronalazak rešenja ili načina na koji može da se reši svaki pravni, administrativni, proceduralni ili birokratski problem. Metodologija je uvezana sa pravnim alatima i pravnim instrumentima koje jedan pravni sistem nudi, a kao glavna odlika iste je činjenica da može biti primenjivana u različitim pravnim sistemima – Bukvar pravne pismenosti nije vezan samo za jednu državu, već se metodologija iz Bukvara može primenjivati svuda! 

Uz jedno od najobimnijih istraživanja teme pravne pismenosti koje je sprovedeno u Srbiji, do trenutka stvaranja, koncept pravne pismenosti stvorio je pravnik i namenio ga nepravnicima. Knjiga se čitaocu obraća sa “ti”, a vokabular u knjizi prilagođen je ciljnoj grupi kojoj je namenjen – dosadan birokratski rečnik je korišćen u najmanjoj mogućoj meri, tako da knjigu mogu čitati srednjoškolci, studenti, ali i odrasli, nezavisno od obrazovne ili demografske pozadine pojedinca. Glavna napomena je da ova njiga nije zamena za stručna lica iz oblasti prava, ovom knjigom čitaoci neće postati “sam svoj advokat”, ali će definitivno biti osposobljeni da postanu slobodni građani, kod kojih će biti izgrađen snažan osećaj sigurnosti i samopouzdanja u odnosu na državni aparat i prisutnu birokratiju.

Bukvar pravne pismenosti - sadržaj

Preporuke za knjigu dali:

"U društvu razorenih institucija i razvlašćenog prava, „Bukvar pravne pismenosti” predstavlja misionarski poduhvat. Pisan jednostavnim, pitkim jezikom, on postaje štivo namenjeno najrazličitijim segmetnima pravno neuređenog društva. Tako delo kolege Mitića građane podučava pravima kojih su se nesvesno odrekli, nas profesionalce podseća na etičke principe koje smo u međuvremenu napustili, dok političare opominje na to da je pravo starije i od najmoćnije vlasti i da se igranje bezakonjem najneslavnije završi upravo po one koji su ovu dijaboličnu igru započeli. Smatram da je reč o knjizi koju bi svaki građanin povremeno trebalo da prelista i zbog toga je toplo preporučujem najširoj čitalačkoj publici."
"Da biste putovali kroz život morate da poznajete određena pravila, zakone ili jednostavnije - ono što smete ili ne smete da radite. Pravni termini su često rogobatni, teški i nerazumljivi nama običnim ljudima. Ali, da bi život bio lakši - trebalo bi da znamo osnovne pravne stvari i procedure iz dva razloga - pod jedan da se zaštitimo, a pod dva da znamo šta su sve naše slobode, ali i prava i obaveze kao građana. Zato ova knjiga može svima da olakša život."
Boban Stojanović
Doktor političkih nauka, politikolog
“Koliko je teško onima koji nisu pravnici da razumeju propise i pravni jezik uopšte, toliko je i pravnicima izazovno da kompleksan i često rigidan jezik prava „prevedu“ u svima razumljiv i prijemčljiv jezik. Tadija je svojim pionirskim poduhvatom pokušao da olakša i jednima i drugima. Praktičnim i jasnim predstavljanjem osnovnih pravnih pojmova i mehanizama, Bukvar pravne pismenosti daje građanima neophodne alate za ostvarenje njihovih prava. Sa druge strane, u vremenu u kome je jaz između građana i institucija sve veći, Bukvar pravne pismenosti čini se kao nužan korak u ohrabrivanju pojedinaca (a pre svega mladih) da uzmu učešće u procesima donošenja odluka koje se tiču njihovih života. Ukoliko u tome barem delom bude uspešan, autor Bukvara imaće mnogo razloga za ponos.“
Ana Toskic Cvetinovic
Izvršna direktora Partneri Srbija
"Pravna pismenost se prvi put, na teritoriji Srbije, pojavljuje kao koncept svojevrsne samopomoći za nepravnike, kroz ovu knjigu. Glavni segment knjige jesu tehnike pravne pismenosti koje predstavljaju jedinstvenu metodologiju za pronalazak rešenja ili načina na koji može da se reši najveći broj birokratskih problema. Metodologija je uvezana sa pravnim alatima i pravnim instrumentima koje jedan pravni sistem nudi, a kao glavna odlika iste je činjenica da može biti primenjivana u različitim pravnim sistemima – nije vezana samo za jednu državu. Knjiga se čitaocu obraća sa “ti”, a vokabular u knjizi prilagođen je ciljnoj grupi kojoj je namenjen – monotoni birokratski rečnik je korišćen u najmanjoj mogućoj meri, tako da knjigu mogu čitati srednjoškolci, studenti, ali i odrasli, nezavisno od obrazovne ili demografske pozadine pojedinca. "Topla preporuka za sve čitaoce koji teže da aktivno učestvuju u uređivanju svog društvenog života."
Srećko Stamenković
Direktor HR Komore Srbije - Direktor Komore Ljudskih Resursa Srbije
"Kada je Albert Ajnštajn sreo Čarlija Čaplina 1931. godine, Ajnštajn je rekao: “Ono što najviše cenim kod tvoje umetnosti je njena univerzalnost. Ti ne kažeš ni reč, a ceo svet te razume”. “Istina je”, odgovorio je Čaplin, “Ali tvoja slava je još veća. Tebe ceo svet ceni, a niko te ne razume”. Autor upravo ovim Bukvarom pokušava da spoji te dve velike istine u jednu univerzalnu tehniku, objašnjavajući čitaocu na jednostavan i razumljiv način pravopis i gramatiku našeg pravnog sistema, koji se, na žalost, (pre)često koristi protiv interesa građana. Borba protiv tog osećaja apatije i nemoći počinje kad ti isti građani uz pomoć ovog Bukvara nauče jezik birokratije, kroz logično i jednostavno tumačenje pravnih normi, zakona, propisa i drugih akata, probude se, postanu Građani nepokorni, i krenu da koriste novostečeno znanje kao najmoćnije „oružje“ u borbi protiv svih eventualnih zloupotreba prava i pravde koje ih okružuju i uznemiravaju."
Danijel Dašić
Direktor Nacionalne Koalicije za Decentralizaciju (NKD)
"Ova knjiga će Vam na jednostavan način predstaviti pravo i naučiti vas jednoj vrsti prismenosti koja je neophodna za savremeni život. Knjiga na pojednostavljen i lak način predstavlja celokupan pravni sistem i pojašnjava čitaocu kako stvari funkcionišu u svetu birokratije. Ako niste pravnik ili advokat ova knjiga će Vam biti neophodan alat iz razloga što daje uvid gde i kako možete ostvariti svoja prava, na najmanje mukotrpan način."
Milan Trbojević
Direktor Knjigovođstva “Knjiški Moljac” i pokretač bloga “FT1P.rs”

Uvodna reč u Bukvaru

Ovu knjigu napisao je pravnik za nepravnike. Namenivši je svima – bez obzira na znanje ili zvanje iz pravne oblasti, autor prvi put u Srbiji progovara o konceptu pravne pismenosti i posvećuje ga upravo nepravnicima, po čemu je ova knjiga jedinstvena. Da bi se izbegao jednosmerni pogled na problematiku koja mori sve koji se upuštaju u reševanje nekog pravnog ili birokratskog pitanja, i kako bi se izradila jedinstvena metodologija pravne pismenosti za nepravnike, sprovedena su temeljna istraživanja. Njima su obuhvaćeni kako oni kojima je koncept pravne pismenosti namenjen, tako i oni sa druge strane „šaltera“. Rezultati istraživanja pokazuju da više od 70% ljudi, naročito onih koji se grubo mogu smatrati birokratama, smatra da je pravna samopomoć važna za sve u društvu, te otud i povod za nastanak ovog koncepta. 

Čitaj o sprovedenim istraživanjima u svom štampanom izdanju Bukvara pravne pismenosti – NARUČI SVOJ BUKVAR VEĆ ODMAH!

Kako izgledaju neki delovi Bukvara?

naruči odmah OVDE NA SAJTU

POPUNI PODATKE U PRAZNIM POLJIMA I TVOJ BUKVAR ĆE TI BITI DOSTAVLJENA U NAJKRAĆEM MOGUĆEM ROKU

Autor knjige

Tadija Mitić

Gimnazijski profesor i osnivač udruženja PraviLaw, projektni koordinator Nacionalne koalicije za decentralizaciju, specijalizovan u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupu informacijama od javnog značaja. Tvorac i rodonačelnik koncepta pravne pismenosti za nepravnike.